O firmie   Referencje  Partnerzy  Promocje Zamówienie   Cennik   Kontakt



Nasza oferta


- Urządzenia rozdrabniające -

Krajalnice


Krajalnica żywności
310 P



Krajalnica żywności 310p służy do krojenia wszelkiego rodzaju żywności (od najbardziej miękkich pomidorów aż po twardą kiełbasę i ser) na plastry o grubości do 16 mm w sposób szybki i dokładny. Krajalnica jest zaprojektowana i wykonana w sposób zapewniający utrzymanie najwyższych warunków sanitarnych. Obsługa maszyny jest wyjątkowo prosta i maksymalnie bezpieczna. Stół podawczy jest przystosowany do krojenia kęsów żywności o maksymalnych wymiarach 220x200 i wysokości do 140 mm. Krojenie odbywa się grawitacyjnie, bez potrzeby dociskania żywności. W czasie krojenia należy przesuwać stół podawczy, trzymając rączkę umocowaną na wsporniku stołu. Przy krojeniu resztek żywności należy stosować płytę dociskową umocowaną na kołku pod stołem podawczym. Umożliwia ona krojenie żywności do końca i bez odpadów.

Wszystkie powierzchnie maszyny, mające kontakt z żywnością, są wykonane z materiałów nierdzewnych. Odlewy i osłony aluminiowe są anodowane; stół podawczy, pokrywa noża, płyta oporowa, nóż krojący i prowadnica plastra są wykonane ze stali nierdzenej. Umocowana nad ostrzem noża ostrzarka umożliwia ostrzenie noża i utrzymanie jego ostrości. Nóż krojący jest napędzany silnikiem poprzez przekładnię ślimakową.

Krajalnica 310p jest produkowana w dwóch wersjach, różniących się przede wszystkim instalacją elektryczną i systemem blokad.

  • W wersji standardowej napęd silnika jest sterowany dwoma przyciskami START-STOP. Zastosowanie tych przycisków uniemożliwia samoczynne włączenie krajalnicy, po chwilowym zaniku zasilania sieciowego. Ponadto maszyna jest wyposażona w specjalną blokadę, umożliwiającą zdjęcie stołu podawczego tylko w zerowym położeniu pokrętła regulacji grubości plastra i przy ustawieniu tego stołu w pozycji przy tym pokrętle. Wersja ta jest zgodna z normami Unii Europejskiej.

    Aby zdjąć stół podawczy należy pokrętło regulacji plastra ustawić w położeniu "0" i następnie stół przyciągnąć energicznie do siebie - w skrajne położenie. Dopiero wtedy można go zdjąć, po odkręceniu pokrętła mocującego. Po zdjęciu stołu nie ma możliwości uruchomienia napędu noża, ani pokręcania pokrętłem regulacji plastra. Po umyciu należy wszystkie elementy umocować na swoich miejscach, dopiero wtedy można nastawić pokrętło regulatora grubości plastra na żądaną grubość oraz uruchomić napęd noża.

  • W wersji uproszczonej krajalnica jest wyposażona w wyłącznik sieciowy i nie posiada blokady o której mowa powyżej.

W obydwu wersjach ostrze noża maszyny jest trwale osłonięte specjalną osłoną ostrza, która uniemożlwia skaleczenie przy czyszczeniu elementów krajalnicy.

Włączenie maszyny jest uniemożliwione przy zdjętej lub poluźnionej pokrywie noża.

Krajalnicę 310p należy codziennie (po zakończeniu pracy) czyścić z tłuszczu i resztek żywności. Wszystkie elementy podlegające czyszczeniu jak pokrywa noża, stół roboczy czy prowadnica plastra, mogą być zdemontowane bez użycia jakichkolwiek narzędzi.


Dane techniczne:
- Wymiary - 565x410x375 mm
- Nóż - 250mm
- Klasa bezpieczeństwa - IP 33
- Stół podawczy - 220x200mm
- Grubość krojenia - 0-16 mm
- Moc - 150 W
- Ciężar - 22kg





Urz. rozdrabniające

  © Copyright 2005 by Michał Radomski