Krajalnica żywności 310p służy do krojenia wszelkiego rodzaju
żywności (od najbardziej miękkich pomidorów aż po twardą kiełbasę
i ser) na plastry o grubości do 16 mm w sposób szybki i dokładny.
Krajalnica jest zaprojektowana i wykonana w sposób zapewniający utrzymanie
najwyższych warunków sanitarnych. Obsługa maszyny jest wyjątkowo prosta
i maksymalnie bezpieczna. Stół podawczy jest przystosowany do krojenia
kęsów żywności o maksymalnych wymiarach 220x200 i wysokości do 140 mm.
Krojenie odbywa się grawitacyjnie, bez potrzeby dociskania żywności.
W czasie krojenia należy przesuwać stół podawczy, trzymając rączkę
umocowaną na wsporniku stołu. Przy krojeniu resztek żywności należy stosować
płytę dociskową umocowaną na kołku pod stołem podawczym. Umożliwia ona
krojenie żywności do końca i bez odpadów.
Wszystkie powierzchnie maszyny, mające kontakt z żywnością, są wykonane
z materiałów nierdzewnych. Odlewy i osłony aluminiowe są anodowane; stół podawczy,
pokrywa noża, płyta oporowa, nóż krojący i prowadnica plastra są wykonane
ze stali nierdzenej. Umocowana nad ostrzem noża ostrzarka umożliwia ostrzenie noża
i utrzymanie jego ostrości. Nóż krojący jest napędzany silnikiem poprzez przekładnię
ślimakową.
Krajalnica 310p jest produkowana w dwóch wersjach, różniących się
przede wszystkim instalacją elektryczną i systemem blokad.
-
W wersji standardowej napęd silnika jest sterowany dwoma przyciskami
START-STOP. Zastosowanie tych przycisków uniemożliwia samoczynne włączenie
krajalnicy, po chwilowym zaniku zasilania sieciowego. Ponadto maszyna jest wyposażona
w specjalną blokadę, umożliwiającą zdjęcie stołu podawczego tylko w zerowym
położeniu pokrętła regulacji grubości plastra i przy ustawieniu tego stołu w pozycji przy tym
pokrętle. Wersja ta jest zgodna z normami Unii Europejskiej.
Aby zdjąć stół podawczy należy pokrętło regulacji plastra ustawić
w położeniu "0" i następnie stół przyciągnąć energicznie do siebie
- w skrajne położenie. Dopiero wtedy można go zdjąć, po odkręceniu
pokrętła mocującego. Po zdjęciu stołu nie ma możliwości uruchomienia
napędu noża, ani pokręcania pokrętłem regulacji plastra. Po umyciu należy
wszystkie elementy umocować na swoich miejscach, dopiero
wtedy można nastawić pokrętło regulatora grubości plastra na żądaną
grubość oraz uruchomić napęd noża.
- W wersji uproszczonej krajalnica jest wyposażona
w wyłącznik sieciowy i nie posiada blokady o której mowa powyżej.
W obydwu wersjach ostrze noża maszyny jest trwale osłonięte
specjalną osłoną ostrza, która uniemożlwia skaleczenie
przy czyszczeniu elementów krajalnicy.
Włączenie maszyny jest uniemożliwione przy zdjętej lub
poluźnionej pokrywie noża.
Krajalnicę 310p należy codziennie (po zakończeniu pracy) czyścić
z tłuszczu i resztek żywności. Wszystkie elementy podlegające
czyszczeniu jak pokrywa noża, stół roboczy czy prowadnica
plastra, mogą być zdemontowane bez użycia jakichkolwiek narzędzi.
Dane techniczne:
- Wymiary - 565x410x375 mm
- Nóż - 250mm
- Klasa bezpieczeństwa - IP 33
- Stół podawczy - 220x200mm
- Grubość krojenia - 0-16 mm
- Moc - 150 W
- Ciężar - 22kg