Maszyna MKJ 250.8 służy do rozdrabniania surowych warzyw na plastry,
frytki, wiórki, miazgę, a w przypadku zastosowania przystawki - również
na kostkę. Maszyna znajduje zastosowanie w dużych zakładach gastronomicznych
i przetwórstwa żywności, w znacznym stopniu eliminując wysiłek pracy ręcznej
przy rozdrabnianiu żywności oraz skracając czas przygotowywania posiłków.
Jarzyniarka MKJ 250.8 jest napędzana trójfazowym silnikiem elektrycznym,
poprzez przekładnię pasową. Elementy maszyny, stykające się bezpośrednio
z rozdrabnianą żywnością, są wykonane z materiałów nierdzewnych. Umożliwiają
więc utrzymanie wysokiego standardu higieny podczas procesu rozdrabniania.
Tarcze rozdrabniające są łatwe do zamontowania na wałku wyjściowym przekładni.
Po zdjęciu puszki zasypowej nóż należy po prostu założyć na końcówkę wałka
i sam się tam zaklinowuje. Taki sposób mocowania tarcz zapewnia łatwą
wymianę oraz gwarantuje bezpieczną pracę.
Maszyna jest wyposażona w wyłączniki bezpieczeństwa uniemożliwiające włączenie
napędu przy zdjętej puszce zasypowej lub otwartym dociskaczu. Dopiero
po prawidłowym założeniu tej puszki można uruchomić napęd tarcz tnących,
po włączeniu wyłącznika sieciowego, umieszczonego na bocznej ściance obudowy.
Każde podniesienie dociskacza (np. w celu załadowania warzyw do rozdrabniania)
powoduje zatrzymanie pracy silnika. Po zamknięciu puszki następuje uruchomienie
silnika napędowego.
Puszka zasypowa posiada duży otwór, przegrodzony ruchomym dociskaczem.
Przy ładowaniu warzyw dociskacz powinien być uniesiony do góry (fot. obok).
Warzywa należy wrzucać na zasobnik umieszczony na górze maszyny i dopiero
stamtąd zgarniać je do otworu puszki zasypowej. W czasie załadowywania,
przy uniesionym dociskaczu, nie ma możliwości uruchomienia napędu maszyny.
Dopiero po opuszczeniu dociskacza na wsypane do puszki warzywa, następuje
uruchomienie napędu tarcz tnących i rozpoczęcie procesu rozdrabniania.
Należy pamiętać, aby rozdrabniane warzywa były zsypywane do podstawionego
uprzednio pojemnika, pod puszką zasypową jarzyniarki.
Standardowo maszyna jest wyposażona w sześć tarcz tnących do plastrów,
frytek, wiórków i miazgi. Na życzenie klienta producent dostarcza więcej
rodzajów tarcz w dowolnych ilościach, według specyfikacji poniżej: - noże
do plastrów (3-nożowe) o grubości 1, 1,5, 2,5, 3,5 lub 4,5 mm, - noże do plastrów
(2-nożowe) o grubości 2,5, 3,5, 4,5 lub 5,5 mm, - noże do frytek o wymiarach
6×6, 8×8, 10×10 lub 12×10 mm, - noże do wiórków o grubości 1,5, 2,
2,5,
3 lub 7 mm, - nóż do miazgi, - zestawy do cięcia kostki 10×10×10, 15×15×10,
7×7×7 lub 20×20×10 mm. Tarcze rozdrabniające Zestaw do cięcia kostek Dane
techniczne Wymiary: 720×430×1150mm, Ciężar: 46 kg, Wydajność: ok. 350
kg/h, Obroty tarcz tnących: 300 obr/min, Moc: 380/220 V, 0,75 kW.
- noże do
plastrów (3-nożowe) o grubości 1, 1,5, 2,5, 3,5 lub 4,5 mm,
- noże do
plastrów (2-nożowe) o grubości 2,5, 3,5, 4,5 lub 5,5 mm,
- noże do
frytek o wymiarach 6×6, 8×8, 10×10 lub 12×10 mm,
- noże do
wiórków o grubości 1,5, 2, 2,5, 3 lub 7 mm,
- nóż do
miazgi,
- zestawy
do cięcia kostki 10×10×10, 15×15×10, 7×7×7 lub 20×20×10
mm.
Dane techniczne:
- Wymiary - 720×430×1150mm
- Obroty tarcz - 300 obr/min.
- Wydajność - ok.350 kg/h
- Zasilanie - 380/220 V
- Moc - 0,75 kW
- Ciężar - 46kg
|